15.05.2020.

SLAVONSKI BROD DOMAĆIN EUROPSKOG PRVENSTVA U KAJAK KANU MARATONU 2023.

Odlukom Europske kajakaške asocijacije (ECA) Slavonski Brod je domaćin Europskog prvenstva u kajak kanu maratonu 2023.

SB klub

Na Skype sjednici održanoj 13.5.2020. Europska kajakaška asocijacija (ECA) raspravljala je i o temama vezanim za zemlje domaćine europskih prvenstava. Tako su se unutar konkurencije za Europsko prvenstvo u kajak kanu maratonu 2023. našli Rusija s gradom Barnaul i Hrvatska sa Slavonskim Brodom.

Začetna ideja o natjecanju u Slavonskom Brodu rodila se u ožujku prošle godine, oduševljenjem Alberta Woodsa, predsjednika Europske kajakaške asocijacije, sa kajakaškim domom. Nazvavši ga najvećim, najmodernijim i najljepšim koji je vidio i to ne samo u Europi, nego i u svijetu.

Osim gospodina Woodsa, kroz grad je prošla i tehnička komisija na čelu s gospodinom Ruddom Heijselaar koji je bio oduševljen viđenim i zaključio da grad ima sve potrebno za Prvenstvo.

Dakako bez Marka Lipovca i uprave grada Slavonskog Broda ništa ne bi bilo moguće. Grad već dugi niz godina izdvaja velika sredstva za sport te tako i namjerava nastaviti, što je iznimno važno. Marko Lipovac, trener i glasnogovornik KKK „Olimpik“, svojim idejama i entuzijazmom zaslužan je za ovakvo priznanje Slavonskog Broda.

Sam datum Prvenstva još nije poznat, a preporuka organizatora je da to bude u srpnju. Pred Slavonskim Brodom velika je organizacija jer se na prvenstvu očekuje između 25 i 30 država s 300 do 500 sportaša.

Hrvatski kajakaški savez nije sumnjao u pobjedu Slavonskog Broda te se veseli budućoj suradnji i organizaciji.

Čestitke!

 

 

 

31.3.2020.

METKOVIĆ DOMAĆIN SVJETSKOG PRVENSTVA U KAJAK-KANU MARATONU 2024. GODINE

Grad Metković odlukom Međunarodne kajakaške federacije (ICF) domaćin je Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. godine. Sastank je održan u Barceloni 6. ožujka, gdje su predstavnici kandidiranih gradova prezentirali svoj grad.

sjednica

Sastanku je prethodio posjet Tehničke komisije Međunarodne kajakaške federacije (ICF-a) u sam grad Metković. Gospodin Ruud Heijselaar (tehnički izaslanik ICF-a) održao je sastanke s predstavnicima grada i Hrvatskim kajakaškim savezom, obišao smještajne i logističke objekte te samu stazu na Neretvi. Na temelju posjeta dao je suglasnost i pozitivno mišljenje gradu Metkoviću za kandidaturu za Svjetsko prvenstvo. 

U Barceloni, Izvršni odbor Međunarodne kajakaške federacije održavao je sastanke od 4. do 7. ožujka, a 6. ožujka svako od kandidiranih gradova imao je 15 minuta za prezentaciju svog grada. Grad Metković predstavljali su pročelnik JUO Grada Metkovića Ivica Popović, predsjednik Športske zajednice grada Metkovića Ante Zovko i direktorica Turističkoga ureda grada Magdalena Medar Ujdur. U sklopu prezentacije pripremljena je Knjiga ponude (Bid Book) i promotivni materijal grada Metkovića. Ovo je link na kojem možete vidjeti kako je izgledao promo materijal Grada: promo video - Metković.

 

U konkurenciji uz grad Metković bili su puno veći gradovi:

Barnaul (Rusija) - 625.679 stanovnika - glavni grad Altajalskog kraja

Milano (Italija) - 1,3 milijuna stanovnika - glavni grad regije Lombardije i Milanske provincije, peto najveće gradsko područje u Europskoj uniji

Shaoxing (Kina) - grad na južnoj obali zaljeva Hangzhou u istočnoj provinciji Zhejiang - 4,9 milijuna stanovnika.

 

Izvršni odbor tajnim je glasovanjem odlučio o domaćinu te objavio da će domaćin Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. biti grad Metković. 

 

Jedan od faktora koji je zasigurno utjecao na odluku Međunarodne kajakaške federacije je uspješno provedena organizacija Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2018. godine. Na promotivnom materijalu nalaze se i isječci kako je to izgledalo 2018.

 

Svjetsko prvenstvo je dakako veliki sportski događaj za koji će se sam grad trebati dodatno infrastrukturno i logistički pripremiti jer se očekuje 1500 sudionika iz 35 zemalja. Ovakav događaj promovirat će, uz naravno naš šport, i sam grad Metković. Države natjecateljice provodit će pripreme na Neretvi kako bi se upoznali sa stazom i na takav način bolje se pripremili za samo natjecanje, što direktno utječe na produženje turističke sezone. 

 

Čestitamo gradu Metkoviću koji se pokazao dorastao novim izazovima, a mi se svakako radujemo novoj uspješnoj suradnji i organizaciji.

 

 

31.3.2020.

 

 

Otkazane Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju

 

 

Nakon razgovora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), japanske Vlade i grada domaćina Tokija, službeno je donesena odluka o otkazivanju Olimpijskih igara 2020. godine.

 

olimpijske igre tokio korona 810x556

 

Tijekom konferencijskog poziva predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach i japanski premijer Abe Shinzo izrazili su zajedničku zabrinutost zbog svjetske pandemije COVID-19 i kako ona utječe na živote ljudi te značajnog utjecaja na pripreme sportaša za Olimpijske igre. 

 

Iako su Predsjednik Bach i premijer Abe pohvalili rad Organizacijskog odbora Tokio 2020. i primijetili kako je u Japanu postignut veliki napredak u borbi protiv COVID-19, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se pandemija COVID-19 "ubrzava". 

 

Na temelju trenutačne situacije i podataka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predsjednik MOO-a i japanski premijer zaključili su da Olimpijske igre u Tokiju otkazuju i prebacuju najkasnije za ljeto 2021. godine. Olimpijski plamen ostaje u Japanu te će Igre zadržati naziv Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020. godine.

 

 

Dubravko Mataković Čiči

Dubravko Matakovi ii

Ikona hrvatskog kajakaštva.

U Zagrebu je 15. listopada 2019. nakon duge i teške bolesti u 79. godini života preminuo proslavljeni hrvatski olimpijac Dubravko Mataković.

Rođen je 18. siječnja 1942. u Karlovcu. Završio je Prirodoslovno – matematički fakultet, stekavši zvanje diplomiranog inženjera fizike. Bio je zaposlen u sektoru informatike Hrvatskih željeznica. Godine 1956. postao je član Porječana, skupine mladića i djevojaka od 12-15 godina, koji su kao dio Pomorsko – brodarskog društva Vir iz Zagreba obilazili rijeke i planine. U okviru Narodne tehnike prolazi u klubu tečajeve samogradnje za popravke i izradu plovila od stakloplastike. Izrađivao je kalupe za samogradnju kajaka i kanua. Za sebe i druge natjecatelje gradio je sportske kajake i kanue za spust i slalom, podučavajući sportaše kako mogu napraviti plovila. Tijekom 40 godina aktivnog natjecateljskog staža uspio je u okviru programa samogradnje, vezano uz Narodnu tehniku, izraditi oko 300 kajaka, kalupa, kanua i vesala. Afirmirao se u zagrebačkoj Slaviji, a od 1966., član je Kanu kluba Končar isto iz Zagreba. Od 1964. godine natjecatelj je na svim državnim i međunarodnim natjecanjima u slalomu i spustu, u kajaku jadnosjedu i kanuu dvosjedu. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je pune 22 godine, što je predstavljalo rekord u hrvatskom kajakaštvu.

Prvi je hrvatski kajakaš na divljim vodama koji je nastupio na Olimpijskim igrama 1972. u Munchenu, kada je bio 25., u K-1. Sudjelovao je na svjetskim prvenstvima u slalomu i spustu od 1965. do 1987. Najbolje rezultate ostvario je na Svjetskim prvenstvima u spustu 1971. u Meranu: 3 x K-1 (7. mjesto), 1985. u Garmisch- Partenkirchenu; C-2 (9. mjesto), i 1987. u Buorgu St. Maurice; 3 x C-2 (6. mjesto) i u slalomu 1965. u Spittalu: K-1 (20. mjesto), 3x K-a (9. mjesto), i 1971. u Meranu 3 x K-1 (7. mjesto) Na prvenstvima Jugoslavije i SR Hrvatske osvajao je naslove u slalomu i spustu od 1964. do 1990. Bio je prvak Jugoslavije u slalomu u K-1 1975; 3 x K-1 1977. i 1982; 3 x C-2 1984. i u spustu C-2 1966, 1984, 1985. i 1988; 3 x K-1 1964. i 3 x c-2 1978, 1983, 1987, 1988, 1989. i 1990. Zadnji naslov prvaka države osvojio je sa 48 godina.

U KK Končaru 1986., izradio je plan te potom i proveo program pod nazivom „Kako do svjetskog prvaka“. Plan se počeo ostvarivati 1990., kada je Tomislav Crnković postao svjetski juniorski prvak u spustu C-1.

Bio je selektor Jugoslavije u spustu od 1989. do 1991. i trener Hrvatske u spustu od 1992. do 1998. Kao klupski i reprezentativni trener odgojio je generaciju istaknutih kajakaša među kojima su: Tomislav Crnković, Željko Petrić, Tomislav Hohnjec, Tomislav Lepan, Goran Čokor i Emil  Milihram. U razdoblju od 1990. – 1997., osvojio je kao selektor i trener 7 zlatnih medalja na seniorskim i juniorskim svjetskim i europskim prvenstvima. Dobitnik ne Nagrade „Fair Play“ Sportskih novosti 1977. i Nagrade Tehničke kulture „Zlatna krila“ 1989. Bio je kao član Hrvatskog kajakaškog saveza član prve utemeljiteljske Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je osnovan 20. kolovoza 1991. Dubravkova sportska karijera trajala je preko 30 godina, odgajao je šampione, ali ljude jer takav je bio pokojni Dubravko, za prijatelje Čiči.

Sahrana legendarnog hrvatskog olimpijca Dubravka Matakovića, biti će u petak 18. listopada 2019. u 12,15 sati na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.


 

Luka Obadić 10, Alba Zoe Gržin 11 u finalu SP u sprintu

Na završetku Svjetskog prvenstva u kajak-kanu spustu na divljim vodama, u finalu discipline C-1 sprint Luka Obadić je osvojio 10. mjesto, a Alba Zoe Gržin je u istoj disciplini za žene bila 11.

 


Matija Marinić ispunio normu za OI Tokio 2020

U današnjem polufinalu Svjetskog prvenstva u kajak-kanu slalomu, Matija Marinić se osvajanjem 12. mjesta plasirao za nastup na Olimpijskim igrama Tokio 2020 u disciplini C-1 slalom.

 


BULLETIN 2

BULLETIN 1

Copyright (c) Hrvatski kajakaški savez 2014. All rights reserved.