31.3.2020.

METKOVIĆ DOMAĆIN SVJETSKOG PRVENSTVA U KAJAK-KANU MARATONU 2024. GODINE

Grad Metković odlukom Međunarodne kajakaške federacije (ICF) domaćin je Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. godine. Sastank je održan u Barceloni 6. ožujka, gdje su predstavnici kandidiranih gradova prezentirali svoj grad.

sjednica

Sastanku je prethodio posjet Tehničke komisije Međunarodne kajakaške federacije (ICF-a) u sam grad Metković. Gospodin Ruud Heijselaar (tehnički izaslanik ICF-a) održao je sastanke s predstavnicima grada i Hrvatskim kajakaškim savezom, obišao smještajne i logističke objekte te samu stazu na Neretvi. Na temelju posjeta dao je suglasnost i pozitivno mišljenje gradu Metkoviću za kandidaturu za Svjetsko prvenstvo. 

U Barceloni, Izvršni odbor Međunarodne kajakaške federacije održavao je sastanke od 4. do 7. ožujka, a 6. ožujka svako od kandidiranih gradova imao je 15 minuta za prezentaciju svog grada. Grad Metković predstavljali su pročelnik JUO Grada Metkovića Ivica Popović, predsjednik Športske zajednice grada Metkovića Ante Zovko i direktorica Turističkoga ureda grada Magdalena Medar Ujdur. U sklopu prezentacije pripremljena je Knjiga ponude (Bid Book) i promotivni materijal grada Metkovića. Ovo je link na kojem možete vidjeti kako je izgledao promo materijal Grada: promo video - Metković.

 

U konkurenciji uz grad Metković bili su puno veći gradovi:

Barnaul (Rusija) - 625.679 stanovnika - glavni grad Altajalskog kraja

Milano (Italija) - 1,3 milijuna stanovnika - glavni grad regije Lombardije i Milanske provincije, peto najveće gradsko područje u Europskoj uniji

Shaoxing (Kina) - grad na južnoj obali zaljeva Hangzhou u istočnoj provinciji Zhejiang - 4,9 milijuna stanovnika.

 

Izvršni odbor tajnim je glasovanjem odlučio o domaćinu te objavio da će domaćin Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. biti grad Metković. 

 

Jedan od faktora koji je zasigurno utjecao na odluku Međunarodne kajakaške federacije je uspješno provedena organizacija Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2018. godine. Na promotivnom materijalu nalaze se i isječci kako je to izgledalo 2018.

 

Svjetsko prvenstvo je dakako veliki sportski događaj za koji će se sam grad trebati dodatno infrastrukturno i logistički pripremiti jer se očekuje 1500 sudionika iz 35 zemalja. Ovakav događaj promovirat će, uz naravno naš šport, i sam grad Metković. Države natjecateljice provodit će pripreme na Neretvi kako bi se upoznali sa stazom i na takav način bolje se pripremili za samo natjecanje, što direktno utječe na produženje turističke sezone. 

 

Čestitamo gradu Metkoviću koji se pokazao dorastao novim izazovima, a mi se svakako radujemo novoj uspješnoj suradnji i organizaciji.

BULLETIN 2

BULLETIN 1

Copyright (c) Hrvatski kajakaški savez 2014. All rights reserved.